Rate this post

– Zgjidhni mësimin – Mësimi 17: Procesi i formimit dhe zhvillimit të shtetit feudal (nga shekulli i 10-të deri në shekullin e 15-të) Mësimi 18: Ndërtimi dhe zhvillimi ekonomik në shekujt X-XV Mësimi 19: Luftërat e rezistencës kundër pushtuesve të huaj në shek. Shekujt X-XV Mësimi 20: Ndërtimi dhe zhvillimi i kulturës kombëtare në shekujt X-XV

Shikoni të gjitha materialet e klasës 10: këtu

Zgjidhja e ushtrimeve të historisë 10 Mësimi 19: Luftërat e rezistencës kundër pushtuesve të huaj në shekujt X-XV i ndihmojnë studentët të zgjidhin ushtrime, t’u japin studentëve njohuri bazë, të sakta dhe shkencore në mënyrë që ata të kuptojnë njohuritë e nevojshme të historisë botërore, të kuptojnë tiparet kryesore të Procesi historik i Vietnamit:

Përgjigjuni pyetjeve Historia 10 Mësimi 19 faqe 96: Ju lutemi na tregoni arsyen e fitores së luftës së rezistencës kundër dinastisë Song në Dinastinë e Hershme Le.

Përgjigju:

Arsyet e fitores së luftës së rezistencës kundër dinastisë Song të Dinastisë së Hershme Le ishin:

– Udhëheqja e talentuar e Le Hoan.

Po shikoni: Teksti mësimor i historisë së klasës së 10-të

– Fryma e solidaritetit dhe vullneti për të luftuar për të mbrojtur pavarësinë e ushtrisë dhe popullit të Dai Co Viet.

Përgjigjuni pyetjes së historisë 10 Mësimi 19 faqe 97: Analizoni kuptimin e poemës Nam Quoc Son Ha.

Përgjigju:

Kuptimi i poemës Nam Quoc Son Ha:

– Përmbajtja e poemës ka paraqitur qartë qëllimin e pakuptimtë të armikut për të pushtuar. Pohoj fitoren time të pashmangshme

– Të dy promovojnë fort patriotizmin, nxisin frymën e vendosmërisë për të luftuar e për të fituar, dhe në të njëjtën kohë sulmojnë frymën dhe vullnetin e ushtrisë së Këngës për të pushtuar. Duke kontribuar në fitoren e luftës së rezistencës kundër Song gjatë Dinastisë Ly.

⇒ Si një deklaratë e fortë e sovranitetit kombëtar dhe pavarësisë së vendit tonë. Kuptimi si shpallja e parë e pavarësisë së kombit vietnamez.

Përgjigjuni pyetjes së historisë 10 Mësimi 19 faqe 99: Tregoni kuptimin e fjalëve krenare të lartpërmendura të Tran Hung Daos.

Përgjigju:

Kuptimi i fjalëve të Tran Hung Dao:

– Fjalët tregonin patriotizëm të zjarrtë, urrejtje ndaj pushtuesve, frymën e vendosmërisë për t’u sakrifikuar për vendin dhe njëkohësisht nxitën gjeneralët për të luftuar me entuziazëm.

– Ka një rëndësi të madhe në nxitjen e shpirtit luftarak të ushtrisë dhe popullit tonë në luftën e rezistencës dhe nxitjen e shpirtit të solidaritetit të mbarë popullit për të luftuar armikun.

⇒ Kontributi në fitoren e luftës së rezistencës kundër Mongolëve – Nguyen gjatë Dinastisë Tran.

Përgjigjuni pyetjes së historisë 10 Mësimi 19 faqe 99: Pse njerëzit e dinastisë Tran ishin të gatshëm të bashkoheshin me oborrin perandorak për të luftuar kundër armikut dhe për të mbrojtur vendin?

Përgjigju:

Njerëzit e dinastisë Tran ishin të gatshëm të bashkoheshin me oborrin perandorak kundër armikut për të mbrojtur vendin sepse:

Njerëzit e Dai Viet kanë një traditë patriotike dhe një frymë solidariteti për të luftuar armikun.

– Taktikat e dinastisë Tran për t’u mbështetur në forcën e popullit për të luftuar armikun, duke kryer luftën e rezistencës gjithëpopullore, u popullarizuan gjerësisht nga dinastia Tran dhe përshkruan taktika të qarta dhe specifike të rezistencës që njerëzit të ndiqnin.

– Dinastia Tran ishte shumë e njohur me njerëzit: Në dinastinë Tran, njerëzit ishin të lumtur dhe të begatë, Mbreti dhe unë i dinastisë Tran ishim shumë të bashkuar, lart e poshtë me një zemër për të shpëtuar vendin. Dinastia Tran dinte gjithashtu të thërriste njerëzit, gjë që u reflektua në mbledhjen e konferencës Dien Hong.

Xem thêm :   Các địa điểm du lịch mộc châu (sơn la) có gì hấp dẫn, khám phá ngay!

Përgjigjuni pyetjes së historisë 10 Mësimi 19 faqe 99: Rendisni disa karakteristika të kryengritjes së Lam Son. Krahasoni me luftërat e rezistencës të dinastive Ly dhe Tran.

Përgjigju:

Karakteristikat e kryengritjes së Lam Son:

– Zhvilluar nga një kryengritje fshatare në lokalitet në një kryengritje kombëtare të kombinuar me rezistencën kundër agresionit (Siam, Thanh) për të mbrojtur me vendosmëri pavarësinë dhe autonominë e kombit.

– Zona në fillim ishte kryesisht malore, më pas u zhvillua dhe u zgjerua.

– Forcat: tërheqin një numër të madh njerëzish për të marrë pjesë, veçanërisht fermerë.

– Forma: Kryesisht e bazuar në terren malor dhe duke përdorur taktika guerile.Ka një kombinim të luftës ushtarake, luftës politike dhe luftës diplomatike.

– Kryengritja e suksesshme çoi në lindjen e dinastisë Le.

Krahasoni me luftën e rezistencës të dinastive Ly – Tran:

– Njësoj:

• Të dy kundër armiqve të fortë.

• Forcat: Tërheqja e një numri të madh njerëzish për të marrë pjesë.

• Të gjithë fituan fitore të lavdishme dhe u lidhën me emra heronjsh kombëtarë.

– Të tjera:

Rezistenca gjatë Dinastisë Ly – Kryengritja e Tran Khoi Lam Son
Situata Një vend i pavarur, paqësor, shteti kujdeset për ndërtimin e vendit. Duke u zhvilluar në kontekstin e kolonizimit të vendit tonë nga ushtria Ming.
Natyra Rezistenca për të mbrojtur pavarësinë kombëtare. Ishte një kryengritje fshatare për të rifituar pavarësinë kombëtare

Mësimi 1 faqe 100 Historia 10: Bëni një tabelë statistikore të luftërave të rezistencës dhe kryengritjeve kundër pushtuesve të huaj nga shekujt X-XV.

Përgjigju:

Emri i rezistencës, kryengritja kundër komandantit të kohës së pushtimit
Rezistenca kundër këngës I Tong 981 Le Hoan
Lufta e Dytë e Rezistencës kundër Këngës Tong 1075-1077 Ly Thuong Kiet
Tre herë rezistencë kundër Mongol-Nguyen Mong- Nguyen Hera e parë: viti 1258

Hera e dytë: 1285

Hera e tretë: viti 1287-1288

Kings Tran dhe Tran Thu Do, Tran Hung Dao…
Rezistenca kundër Ming E ndritshme 1407 Ho Quy Ly
Kryengritja e Lam Son 1418-1427 Le Loi, Nguyen Trai

Mësimi 2 faqe 100 Historia 10: Analizoni ndryshimin midis dy luftërave të rezistencës kundër dinastisë Song në dinastinë Ly dhe luftërave Mong-Nguyen në dinastinë Tran.

Përgjigju:

Dallimi midis dy luftërave të rezistencës kundër Song gjatë dinastisë Ly dhe kundër dinastisë Mong – Nguyen nën Dinastinë Tran:

– Korrelacioni i forcës:

• Dinastia Ly i rezistoi pushtimit të Song kur pozita dhe forca ishin të forta, Dinastia Song ishte në një situatë të vështirë.

• Dinastisë së sapokrijuar Tran iu desh të luftonte 3 herë radhazi kundër ushtrisë mongole – Nguyen, ushtria më e fuqishme në botë në atë kohë.

– Taktikat e rezistencës:

• Dinastia Ly nga fillimi në fund ishte gjithmonë në pozicionin proaktiv: duke sjellë trupa në mënyrë proaktive përtej kufirit për të thyer forcat e armikut “së pari për të bërë njerëzit”, duke ndërtuar në mënyrë proaktive mbrojtje, duke i dhënë fund luftës në mënyrë aktive.

• Dinastia Tran duhej të merrej me një armik të fuqishëm, kështu që në fillim, ajo mbështeti gjithmonë një mbrojtje aktive për ta shtyrë armikun në një pozicion të vështirë, duke zbatuar strategjinë e “shtëpisë së zbrazët”.

Mësimi 3 faqe 100 Historia 10: Paraqitja e arsyeve të fitores së kryengritjes së Lam Son.

Përgjigju:

Arsyet e fitimit:

– Populli ynë ka patriotizëm, vullnet të paepur të vendosur për të fituar pavarësinë dhe lirinë e vendit, i gjithë populli bashkohet për të luftuar.

Xem thêm :   Đà lạt nên đi đâu, những danh lam thắng cảnh đà lạt danh lam thắng cảnh

– Ushtria rebele ka një linjë taktike të drejtë dhe krijuese me një staf, të udhëhequr nga heronjtë kombëtarë Le Loi dhe Nguyen Trai. Krerët e kryengritjes dinin të mbështeteshin te populli, që nga kryengritja u shndërrua në luftë nacionalçlirimtare në shkallë kombëtare.

Në shekujt e parë të pavarësisë dhe të ndërtimit kombëtar, popullit tonë iu desh të vazhdonte të zhvillonte luftëra qëndrese kundër pushtuesve të huaj dhe bëri shumë fitore të lavdishme në mes të pavarësisë kombëtare. Le të mësojmë mësimin 19 së bashku Luftërat e rezistencës kundër pushtuesve të huaj në shekujt X-XV

1. Përmbledhje teorike

1.1. Luftërat e rezistencës kundër pushtuesve të Këngës

1.2. Lufta e rezistencës kundër pushtuesve mongolë – Dinastia Nguyen Tran (shekulli i 13-të)

1.3. Lëvizja kundër pushtuesve Ming dhe kryengritjes së Lam Son

2. Praktikoni dhe forconi

2.1. Zgjedhje e shumfishte

2.2. Ushtrimet e teksteve shkollore

3. Pyetje dhe përgjigje Mësimi 19 Historia 10

a. Rezistenca kundër dinastisë Song në Dinastinë e hershme Le
Në vitin 980, kur dinastia Dinh ishte në telashe, Mbreti Song dërgoi trupa për të pushtuar vendin tonë. Përpara kësaj situate, Nëna Mbretëreshë Duong dhe oborri Dinh nderuan Le Hoan si mbret për të udhëhequr rezistencën. Në 981 ushtria Dai Co Viet luftoi trimërisht, fitoi fort e shpejt në rajonin verilindor, saqë mbreti Song nuk guxoi të mendonte të pushtonte Dai Vietin dhe të konsolidonte me vendosmëri pavarësinë.b. Rezistenca kundër Song gjatë dinastisë Ly (1075 – 1077) Në vitet 70 të shekullit të 11-të, dinastia Song komplotoi për të pushtuar Dai Viet dhe në të njëjtën kohë u përgatit në mënyrë aktive për pushtimin. Para komplotit pushtues të ushtrisë Song, Dinastia Ly u organizua lufta e rezistencës. Faza 1: Ly Thuong Kiet organizoi zbatimin e strategjisë së “zhvillimit të njerëzve” për të sjellë trupa për të luftuar së pari për të bllokuar forcën e armikut. Në 1075, Thai Uy Ly Thuong Kiet kombinoi ushtrinë perandorake me grupet etnike. Në male, ata sulmuan tokën e Tong, Chau Kham, Chau Liem, Ung Chau, pastaj u tërhoqën për t’u mbrojtur. Faza 2: U tërhoqën në mënyrë aktive për të mbrojtur dhe pritur armikun. Në 1077 tridhjetë mijë trupa të Song u tërhoqën në bregu verior i lumit Nhu Nguyet, lufta e rezistencës u fitua plotësisht, ne morëm iniciativën për të pajtuar dhe për t’i dhënë fund luftës.
Në 1258 – 1288, Mongolët – Nguyens pushtuan vendin tonë tre herë. Armiku ishte shumë i fortë dhe i dhunshëm. Mbretërit Tran dhe ushtaraku Tran Quoc Tuan udhëhoqën popullin e vendit të vendosur për të luftuar armikun dhe për të mbrojtur vendin. Fitoret tipike: Dong Bo Dau, Ham Tu, Chuong Duong, Van Kiep, Bach Dang. Hera e parë: Dong Bo Dau (në lumin e Kuq nga shpati Hang Than në shpatin Hoc Mai, Ba Dinh – Hanoi) Hera e dytë: pushtuesit e zmbrapsur në 1285. Më tipike ishte beteja e Bach Dang në 1288. Vullneti pushtues i mongolëve – Ushtria Nguyen mbrojti me vendosmëri pavarësinë e kombit. Dinastia Tran kishte një mbret të butë, gjeneralë të talentuar dhe gjykata ishte e vendosur të bashkohej brenda vendit dhe të bashkonte njerëzit kundër pushtimit. Dinastia Tran ishte në thelb popullore me popullin me politikat e saj ekonomike Þ populli u bashkua rreth oborrit perandorak për t’iu bindur urdhrave të rezistencës.

Shihni gjithashtu: Shkruaj ese Përmbledhje e Letërsisë Vietnameze, Përmbledhje e Letërsisë Vietnameze

Xem thêm :   Công Thức Phân Tử Của Cao Su Thiên Nhiên Là Gì ? Công Thức Phân Tử Của Cao Su Thiên Nhiên

Në 1407, lufta e rezistencës kundër ushtrisë Ming të dinastisë Ho dështoi, vendi ynë ra në zgjedhën e dinastisë Ming. Më 1418: shpërtheu kryengritja e Lam Son e udhëhequr nga Le Loi – Nguyen Trai Fitorja tipike: Kryengritja Kuptimi filloi nga Lam Son (Thanh Hoa) me përgjigjen e njerëzve të zonës së çliruar, krahu u zgjerua nga Thanh Hoa në jug. Fitorja ndaj Tot Dong, e shtyu ushtrinë Ming në një pozicion pasiv. Fitorja e Chi Lang – Xuong Giang mundi Diss shumë i vlerësuar.Ka seli, baza.

Pas përfundimit të këtij mësimi, duhet të dini sa vijon:

Luftërat e rezistencës kundër pushtuesve të Këngës
Rezistenca kundër pushtuesve mongolë – Dinastia Nguyen Tran (shekulli i 13-të) Lëvizja kundër pushtuesve Ming dhe kryengritjes së Lam Son

Nxënësit mund të sistemojnë përmbajtjen e njohurive që kanë mësuar përmes testit
Kuiz Luftërat e rezistencës kundër pushtuesve të huaj në shekujt X-XV janë shumë interesante me përgjigje dhe shpjegime të hollësishme.

Pyetja 1: Në lidhje me njohuritë që keni mësuar, ju lutemi na tregoni kuptimin më të rëndësishëm të fitores së Bach Dang në 938

A. Mundni ushtrinë e Hanit të Jugut, duke bërë një fitore të lavdishme detare
B.Të shkatërrojë të gjitha synimet pushtuese të grupeve feudale në veri
C. Hapja e një epoke të re – epokës së pavarësisë dhe autonomisë afatgjatë të kombit tonë
D. Populli ynë rifiton autonominë e tij

Vargu 2:

Menjëherë pas fitores së Bach Dangut në 938, popullit tonë iu desh të zhvillonte një luftë rezistence kundër cilit pushtues të huaj?

A. Hera e parë kundër ushtrisë Song
B.Kundër ushtrisë së Këngës për herë të dytë
C.Tri herë kundër Mongolëve – Juan
D.Kundër ushtrisë Ming

Pyetja 3-5: Ju lutemi, identifikohuni për të parë përmbajtjen dhe bëni testin simulues në internet për të konsoliduar njohuritë tuaja dhe për të zotëruar këtë mësim!

Ushtrimi 1 faqe 100 Libër mësuesi historia 10

Ushtrimi 2 faqe 100 Libër mësuesi historia 10

Ushtrimi Diskutim faqe 96 Libër mësuesi Historia 10 Mësimi 19

Ushtrimi Diskutim faqe 97 Libër mësuesi Historia 10 Mësimi 19

Diskutim Ushtrimi 1 faqe 99 Libër mësuesi historia 10 Mësimi 19

Diskutim Ushtrimi 2 faqe 99 Libër mësuesi Historia 10 Mësimi 19

Diskutim Ushtrimi 3 faqe 99 Teksti mësimor Historia 10 Mësimi 19

Ushtrimi 1 faqe 89 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 3 faqe 91 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 4 faqe 91 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 5 faqe 92 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 6 faqe 92 Historia SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 7 faqe 93 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 8 faqe 93 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Ushtrimi 9 faqe 93 Historia e SBT 10 Mësimi 19

Në procesin e studimit, nëse keni ndonjë pyetje ose keni nevojë për ndihmë, ju lutemi komentoni në seksion
Pyetje dhe përgjigje, Komuniteti Historik
baigiangdienbien.edu.vn do t’ju mbështesë shpejt!

Ju uroj gjithë të mirat në studimet tuaja dhe gjithmonë të arrini rezultate të larta në studime!

— Mod History 10 SHKOLLA 247

*

NETLINK

Mësime nga i njëjti kapitull

*

Historia 10 Mësimi 17: Procesi i formimit dhe zhvillimit të shtetit feudal (nga shekulli i 10-të deri në shekullin e 15-të)

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Lịch sử 10 bài 19 . Đừng quên truy cập Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

By Chaolong TV

Chaolong TV trang web xem livestream bóng đá trực tiếp miễn phí tất cả các giải đấu hàng đầu thế giới. Xem bóng đá trực tiếp tốc độ cao chất lượng 4k, không quảng cáo, bình luận tiếng việt.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *