Rate this post

https://www.youtube.com/watch?v=uyOMYaxq-FUND

Që nga viti i parë i Republikës së Vietnamit, revolucioni ka qenë në ballë përballë vështirësive dhe sfidave të shumta.Vetëm nëse zgjidhen rezultatet e revolucionit të gushtit, arritjet e revolucionit të gushtit do të ruhen dhe promovohen.

*

A. Njohuri thelbësore

I. Situata e vendit tonë pas Revolucionit të Gushtit në 1945

1. Vështirësia:

a.Armiqtë jashtë, armiqtë brenda

Trupat aleate në emër të çarmatosjes së ushtrisë japoneze u tërhoqën në vendin tonë.Nga paralelja e 16-të në veri u tërhoqën afro 200.000 trupa të Republikës së Kinës, të ndjekur nga minionët që i përkisnin organizatave reaksionare si Vietnami. Kuomintang i Jugut (Viet Quoc), Asambleja Aleate Revolucionare Vietnameze (Viet Cach)… Nga paralelja e 16-të në jug, trupat britanike u tërhoqën, duke krijuar kushte që kolonialistët francezë të ktheheshin për të pushtuar vendin tonë. Në atë situatë, reaksionarët në vendi ngriti kokat dhe veproi si xhelozë për të kundërshtuar revolucionin.Në të gjithë vendin, kishte ende 60,000 trupa japoneze që prisnin të çarmatoseshin dhe ishin aktivë kundër revolucionit.

Po shikoni: : Republika Demokratike e Vietnamit që nga data 2

b.Qeveria

Qeveria revolucionare sapo është krijuar, nuk është konsoliduar dhe forcat e saj të armatosura janë ende të dobëta.

c.Ekonomi – financa

Bujqësia e vjetëruar, pasojat e urisë në fund të vitit 1944 dhe në fillim të vitit 1945 nuk janë kapërcyer. Shumë ndërmarrje janë ende në duart e kapitalistëve francezë. Objektet tona industriale nuk kanë rifilluar ende prodhimin. Mallrat janë të pakta, çmimet janë rritur, jeta e njerëzve po përballet me shumë vështirësi.Buxheti i shtetit është pothuajse bosh, thesari i shtetit ka pak më shumë se 1.2 milion dong. Qeveria revolucionare nuk e kishte menaxhuar ende Bankën e Indokinës.

d. Kultura

Mbetjet e prapambetura kulturore të kolonializmit dhe feudalizmit lanë një barrë shumë të rëndë, më shumë se 90% e popullsisë ishte analfabete.

=> Vendi po përballet me situatën: “mijëra paund varen një fije floku”.

2. Përparësitë

Vendi ka qenë i pavarur, populli ka rimarrë kontrollin e qeverisë, ndaj është shumë i emocionuar dhe i lidhur me regjimin.Revolucioni i vendit tonë ka Partia, e udhëhequr nga presidenti Ho Chi Minh, i cili është i mençur dhe udhëheqës.Në botën botërore , sistemi socialist po formohet, lëvizja nacionalçlirimtare po ngrihet në shumë vende koloniale.

II. Fillimisht ndërtimi i një qeverie revolucionare, duke zgjidhur urinë dhe vështirësitë financiare.

1.Ndërtimi i një qeverie revolucionare

Më 6 janar 1946, më shumë se 90% e votuesve në mbarë vendin shkuan në votime, duke zgjedhur 333 deputetë në Asamblenë Kombëtare.
Në mars 1946, në seancën e parë në Hanoi, Asambleja Kombëtare miratoi listën e Qeverisë së Luftës së Rezistencës së Bashkuar të udhëhequr nga Presidenti Ho Chi Minh. Në nëntor 1946, Kushtetuta e parë e Republikës Popullore Demokratike të Vietnamit. Republika u miratua nga Asambleja Kombëtare Lokalitetet e rajonit verior dhe qendror zhvilluan zgjedhjet për Këshillat Popullore në të gjitha nivelet.Në maj 1946 lindi Ushtria Kombëtare e Vietnamit; forcat e milicisë dhe vetëmbrojtjes janë shtuar dhe janë të pranishme në të gjithë vendin.

Xem thêm :   Cảnh Đẹp Cần Thơ Thú Vị, Hấp Dẫn, Cực Hút Du Khách, Top 42 Địa Điểm Du Lịch Cần Thơ Hấp Dẫn Nhất 2022

2.Zgjidhja e urisë

Masat urgjente: Organizimi i donacioneve, rregullimi i orizit ndërmjet lokaliteteve
Dënoni rreptësisht spekulatorët që grumbullojnë oriz. Zbatoni lëvizjen “hiqni dorë nga orizi dhe ndani rrobat”; vendosja e “Kavanozit të orizit për të shpëtuar urinë”…Masë afatgjatë: Për të zgjidhur urinë, rritja e prodhimit është masa e parë. Zbatoni lëvizjen emulative në të gjithë vendin nën sloganin “Një pëllëmbë tokë një pëllëmbë ari”. Eliminoni taksat e paarsyeshme, ulni qiraja me 25%, ulja e taksës së tokës me 20% Dhënia e përkohshme e tokave të braktisura fermerëve, rishpërndarja e tokës publike…

3. Zgjidh injorancën

Detyra urgjente është çrrënjosja e analfabetizmit dhe ngritja e nivelit kulturor të njerëzve.Më 8 shtator 1945 u krijua për studime akademike Nha Binh, e cila është një agjenci e specializuar për të luftuar “armiqtë injorantë”. Nga viti 1945 deri në shtator 1946, afro 76.000 u organizuan klasa në mbarë vendin për të eliminuar analfabetizmin për më shumë se 2.5 milionë njerëz.

4. Zgjidh vështirësitë financiare

Masa të menjëhershme: qeveria bëri thirrje për kontributin vullnetar të popullit, ndërtoi “Fondin e Pavarësisë”, “Javën e Artë”… Rezultati: populli kontribuoi vullnetarisht 370 kg ar, 20 milionë VND në “Fondin e Pavarësisë” dhe 40 milionë dong. në “Fondin e Mbështetjes së Mbrojtjes”. Masa afatgjatë: Në nëntor 1946, Asambleja Kombëtare vendosi të qarkullonte monedhën vietnameze në të gjithë vendin, në vend të parave të Indokinës Franceze.

III.Lufta kundër agresionit të brendshëm dhe rebelimit të huaj

1. Lufta e rezistencës kundër kolonialistëve francezë u kthye për të pushtuar Jugun

2. Lufta me ushtrinë e Republikës së Kinës dhe forcat antikomuniste në veri

Ne mbrojmë zbutjen për të shmangur konfliktet, komprometoni ato për disa interesa ekonomike dhe politike (SGK). Dështimi i komplotit për të rrëzuar qeverinë e KM.

3. Paqe me Francën për të larguar trupat e Republikës së Kinës nga vendi ynë

Përmbajtja Tabela e Përmbajtjes

Mësimi 17. Republika Demokratike e Vietnamit

I. SITUATA E VENDIT TONË PAS REVOLUCIONIT TË GUSHTIT 1945

II. HAPI I PARË PËR TË NDËRTUAR QEVERISË REVOLUCIONARE, ZGJIDHJE TË DIFERENCAVE FINANCIARË, URIVE, injorantëve

III. LUFTË KUNDËR BUJQËSISË TË HUAJ, HYRJE, MBROJTJA E QEVERISË REVOLUCIONARE

Mësimi 17. Republika Demokratike e Vietnamit

I. SITUATA E VENDIT TONË PAS REVOLUCIONIT TË GUSHTIT 1945

1. Vështirësi

a. Pushtimi i huaj dhe rebelimi i brendshëm

* Veriu (nga paralelja e 16-të e më tej): 200,000 trupa të Republikës së Kinës u tërhoqën në vendin tonë, të ndjekur nga partitë pule si p.sh.
Partia Nacionaliste e Vietnamit (Viet Quoc), Shoqata e shokëve revolucionarë të Vietnamit (Viet Cach) për të rimarrë pushtetin.

* Jugu (nga paralelja e 16-të në jug)

– Trupat britanike u tërhoqën, duke hapur rrugën që francezët të ktheheshin për të pushtuar vendin tonë. Duke përfituar nga situata, reaksionarët ngritën kokën për të vepruar si pulpë e francezëve për të kundërshtuar revolucionin.

– Në të gjithë vendin, kishte 60,000 trupa japoneze që prisnin të çarmatoseshin, pas urdhrave britanikë për të luftuar revolucionin.

– Kështu armiku është ende i shumtë dhe i fortë.

*
*

b. Vendase

– Qeveria revolucionare sapo është krijuar, nuk është konsoliduar dhe forcat e armatosura janë të dobëta.

– Zia e bukës së fundit të vitit 1944 dhe fillimit të vitit 1945 nuk është kapërcyer; përmbytjet e mëdha thyen primat në 9 provinca veriore; thatësira e zgjatur.

– Baza industriale nuk është rikuperuar ende, mallrat janë të pakta, çmimet rriten në qiell, jeta e njerëzve është e vështirë.

– Buxheti i shtetit është bosh, paratë e zhvlerësimit të Republikës së Kinës kanë goditur tregun, duke shkaktuar trazira financiare në vendin tonë.

*

2. Avantazhi bazë

– Populli ka fituar të drejtën të zotërojë dhe të gëzojë të mirat që sjell qeveria revolucionare, ndaj është i emocionuar dhe i lidhur me regjimin.

Xem thêm :   Tiktok khám phá

– Revolucioni i vendit tonë udhëhiqet nga Partia, e udhëhequr nga presidenti i mençur Ho Chi Minh.

– Sistemi socialist po formohet, lëvizja revolucionare botërore po zhvillohet.

– Në shumë vende kapitaliste u zhvilluan lëvizje për të luftuar për paqen dhe demokracinë.

II. HAPI I PARË PËR TË NDËRTUAR QEVERISË REVOLUCIONARE, ZGJIDHJE TË DIFERENCAVE FINANCIARË, URIVE, injorantëve

1. Ndërtimi i një qeverie revolucionare

– Lokalitetet në Vietnamin Verior dhe Qendror zgjedhin këshillat e popullit në të gjitha nivelet (krahinë, rreth, komunë) mbi parimin e të drejtës universale të votës.

– Forcat e armatosura janë ndërtuar.

– Në fund të vitit 1945, forcat e milicisë dhe vetëmbrojtjes u rritën në dhjetëra mijëra njerëz.

* Kuptimi:

– Fitorja e zgjedhjeve të përgjithshme ka krijuar një bazë solide ligjore për Republikën Demokratike të Vietnamit.

– Afirmimi i mbështetjes së gjithë kombit për Partinë dhe Qeverinë revolucionare kundër komploteve përçarëse të imperialistëve dhe xhelatëve të tyre.

– Sa më sipër janë kushtet fillestare që Partia dhe Shteti të kapërcejnë situatën e “flokut të varur prej mijëra kilogramësh” në atë kohë.

*
*
*
*

2. Zgjidh urinë

a. Masat urgjente

– Presidenti Ho Chi Minh bëri thirrje për “hiqni dorë nga orizi dhe ndani rrobat”, ngriti “Kavanozët e orizit për të shpëtuar urinë”, organizoi “Ditën e zemrës”.

– Dhuroni dhe rregulloni oriz midis lokaliteteve në të gjithë vendin, ndëshkoni rreptësisht spekulatorët që grumbullojnë, nuk përdorin oriz, misër, patate dhe kasavë për të bërë verë.

*

b. Masa afatgjatë

– Rritja e prodhimit të “Asnjë centimetër tokë e braktisur”.

– Të hiqet taksa e trupit dhe taksat e paarsyeshme.

– Ulja e qirasë dhe taksave të tokës me 25%, rishpërndarja e tokës publike.

– Rezultatet: prodhimi bujqësor u rivendos shpejt, uria u zmbraps.

3. Zgjidh injorancën

– Nga shtatori 1945 deri në shtator 1946, në mbarë vendin afro 76 mijë klasa, zhdukja e analfabetizmit për më shumë se 2.5 milion njerëz.

– Shkollat ​​në të gjitha nivelet e shkollave të mesme dhe universiteteve u hapën shpejt, përmbajtja dhe metodat arsimore u rinovuan sipas frymës së nacionalizmit dhe demokracisë.

*

4. Zgjidh vështirësitë financiare

– Duke bërë thirrje për frymën e kontributeve vullnetare të popullit në mbarë vendin përmes “Fondit të Pavarësisë” dhe “Javës së Artë”, grumbulluan 370 kg ar, 20 milionë VND në “Fondin e Pavarësisë”, 40 milionë VND në mbrojtjen “Fondi i Sigurisë”. nën”.

*

III. LUFTË KUNDËR BUJQËSISË TË HUAJ, HYRJE, MBROJTJA E QEVERISË REVOLUCIONARE

1. Lufta e rezistencës kundër kolonialistëve francezë u kthye për të pushtuar Jugun

– Menjëherë pasi Japonia iu dorëzua aleatëve, qeveria franceze krijoi një forcë ekspeditash të udhëhequr nga gjenerali Le le Lech dhe emëroi Dac Gian Lio si Komisioner të Lartë për Indokinën për të rimarrë Indokinën.

– Ushtria e Vietnamit Jugor dhe populli i bashkuar për të luftuar kundër pushtuesve, hynë në aeroportin Tan Son Nhat, dogjën anijet franceze, sulmuan thesaret…

– Partia, Qeveria dhe Presidenti Ho Chi Minh udhëhoqën të gjithë vendin për të ofruar ndihmë për Jugun dhe Jug Qendror për rezistencën, “trupat e avancimit të jugut” qëndruan krah për krah me njerëzit e rajonit jugor qendror për të luftuar; organizimi i donacioneve për të ndihmuar njerëzit e rajonit jugor dhe jug-qendror në luftën e rezistencës.

*

2. Lufta me Republikën e Kinës dhe kundër-revolucionarët në veri

* Për ushtrinë kineze Kuomintang

– Partia, Qeveria dhe Presidenti Ho mbrojtën një relaksim të përkohshëm dhe shmangien e konfliktit me ushtrinë ROC.

– Në mars 1946, Kuvendi i parë Kombëtar miratoi:

+ Për t’i dhënë Viet Quoc, Viet është 70 vende larg në Asamblenë Kombëtare, 4 vende ministrore në qeverinë e koalicionit, për Nguyen Hai Than (udhëheqës i Vietnamit Cach) për të mbajtur pozicionin e Zëvendës Presidentit.

Xem thêm :   Giải Mã Giấc Mơ Bị Chó Cắn, Mơ Thấy Chó Cắn Đánh Đề Con Gì

+ Siguroni një pjesë të ushqimit, mjeteve të transportit, merrni para kineze.

– Për të ulur presionin e armikut, për të shmangur keqkuptimet, vëni në plan të parë interesat kombëtare. Partia Komuniste e Indokinës shpalli “vetëshpërbërjen” (nëntor 1945), por përkohësisht u tërhoq në veprimtari të fshehta, duke vazhduar të udhëheqë qeverinë revolucionare.

– Për organizatat kundërrevolucionare, xhelatët, qeveria mbështetet në masat, ekspozon me vendosmëri komplotet dhe aktet e tyre të përçarjes dhe shkatërrimit, nëse ka prova të mjaftueshme, ata do të dënohen sipas ligjit. Lëshoi ​​një sërë dekretesh për të shtypur kundër-revolucionarët.

* Kuptimi: për të minimizuar aktivitetet anti-sabotazh të Republikës së Kinës dhe pasardhësve të saj, për të prishur komplotin e tyre për të rrëzuar qeverinë revolucionare.

– Pasi pushtoi Jugun, Franca realizoi një plan për të lëvizur në veri

+ Franca i kthen një sërë përfitimesh ekonomike dhe politike Republikës së Kinës dhe i lejon Kinës të transportojë mallra përmes portit Hai Phong pa taksa.

+ Në këmbim që Franca të dërgojë trupa në Veri për të çarmatosur ushtrinë japoneze.

– Traktati kino-francez e vuri popullin tonë përpara zgjedhjes:

Ose merrni armët për të luftuar kundër kolonialistëve francezë.

Ose qetësohuni dhe pranoni Francën për të shmangur përballjen me shumë armiq menjëherë.

– Franca njeh Republikën Demokratike të Vietnamit si një vend të lirë, duke pasur Qeverinë, Parlamentin, ushtrinë dhe Financat e saj si anëtare e Federatës Indokineze brenda Bashkimit Francez.

– Qeveria vietnameze ra dakord të dërgojë 15,000 trupa franceze në Veri për të zëvendësuar ushtrinë ROC për të çarmatosur japonezët, dhe këto trupa do të tërhiqen gradualisht brenda 5 viteve.

– Të dy palët ndaluan konfliktin në jug, duke krijuar kushte të favorshme për negociata formale.

c. Kuptimi

– Ne mund të shmangim përballjen me shumë armiq në të njëjtën kohë, dhe të shtyjmë 200,000 trupa të ROC dhe shërbëtorët e tyre jashtë vendit tonë.

– Të kemi kohë më paqësore për të konsoliduar dhe përgatitur të gjitha aspektet për rezistencën afatgjatë kundër francezëve.

*

d. Marrëveshja Vietnam-Francë më 14 shtator 1946

– Ne përfitojmë nga kushtet paqësore për të bërë të pamundurën për të konsoliduar, ndërtuar dhe zhvilluar forcat tona në të gjitha aspektet, për t’u përgatitur për t’u përballur me kolonialistët francezë.

– Kolonialistët francezë shkelën vazhdimisht Marrëveshjen: Shkaktimi i konflikteve në Jug, përpjekjet për të vonuar dhe sabotuar negociatat, duke bërë që negociatat në Fontanablo midis dy qeverive të dështojnë. Rreziku i një shpërthimi lufte është afër.

Shiko me shume:

– Presidenti Ho Chi Minh nënshkroi një traktat të përkohshëm me Francën më 14 shtator 1946, duke i dhënë Francës një sërë interesash ekonomike dhe kulturore, duke krijuar kushte që ne të kemi më shumë kohë për të ndërtuar dhe forcuar forcat tona dhe për t’u përgatitur për luftën e rezistencës. i gjithë vendi kundër francezëve për një kohë të gjatë.

Shiko me shume: Teoria e Historisë 12: Mësimi 18. Vitet e para të luftës së rezistencës kombëtare kundër francezëve 1946-1950

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Lịch sử 12 bài 17 . Đừng quên truy cập Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

By Chaolong TV

Chaolong TV trang web xem livestream bóng đá trực tiếp miễn phí tất cả các giải đấu hàng đầu thế giới. Xem bóng đá trực tiếp tốc độ cao chất lượng 4k, không quảng cáo, bình luận tiếng việt.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *