Rate this post

*

Biblioteka Klasa 1 Klasa 1 Klasa 2 Klasa 2 Klasa 3 Klasa 3 Klasa 4 Klasa 4 Klasa 5 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 7 Klasa 8 Klasa 8 Klasa 9 Klasa 9 Klasa 10 Klasa 10 Klasa 11 Klasa 11 Klasa 12 Klasa 12 e teksteve të pranimeve në universitete, pranimeve në kolegje dhe fakultete

Historia 10 Mësimi 14 (Teori dhe zgjedhje e shumëfishtë): Vendet e lashta në Vietnam

Shkarko 21 2.144 6

baigiangdienbien.edu.vn dëshiron t’u prezantojë mësuesve dhe nxënësve të klasës 10 kuizin e plotë dhe të detajuar të Teorisë, Historisë Mësimi 14: Vendet e lashta në Vietnam. Dokumenti ka 21 faqe që përmbledhin përmbajtjen kryesore të teorisë Mësimi 14: Vendet e lashta në Vietnam dhe 31 pyetje me zgjedhje të shumëfishta me përgjigje. Mësimi 14: Vendet e lashta në klasën 10 të historisë së Vietnamit ka këto përmbajtje:

Përmbajtja është përpiluar në detaje nga mësues me përvojë shumëvjeçare për t’i ndihmuar studentët të sistemojnë lehtësisht njohuritë e tyre, të praktikojnë teste me zgjedhje të shumëfishta, duke përvetësuar me lehtësi përmbajtjen e Mësimit 14: Vendet e lashta në Vietnam. Klasa 10 Historia Mashkull.

Po shikoni: Libër mësuesi Historia 10 Mësimi 14

Lexuesit ftohen të shkarkojnë për të parë testin e plotë të Teorisë, Historisë 10 Mësimi 14: Vendet e lashta në Vietnam:

HISTORIA 10 MËSIMI 14: KOMBET E LASHTË NË VIETNAM

Pjesa 1: Teoria e Historisë 10 Mësimi 14: Vendet e lashta në Vietnam

1. Vendi i Van Lang – Au Lac

– Baza për formimin e shtetit.

– Ekonomia: Në fillim të mijëvjeçarit të parë para erës sonë, banorët e kulturës dinin të përdornin veglat prej bakri dhe filluan të dinin të përdornin veglat prej hekuri.

+ Bujqësia duke përdorur parmendë është mjaft e zhvilluar, e kombinuar me gjuetinë, mbarështimin dhe peshkimin.

Ka një ndarje të punës midis bujqësisë dhe zejtarisë.

– Shoqëria:

Pabarazia mes të pasurve dhe të varfërve është më e theksuar.

– Përsa i përket organizimit shoqëror: Komuna e gjinive u shpërbë, duke u zëvendësuar nga komunat rurale dhe familjet patriarkale.

+ Ndryshimi ekonomik dhe social shtron kërkesa të reja: Trajtimi i ujit, administrimi social, luftimi i pushtuesve të huaj

-> Shteti ka lindur për të plotësuar ato nevoja.

*

Struktura organizative shtetërore e periudhës së Mbretërve të varur

Kombëtare Van Lang (VII – III para Krishtit)

– Kryeqyteti: Bach Hac (Viet Tri – Phu Tho).

– Organizatat shtetërore:

+ Kreu i shtetit është Mbreti Hung dhe Mbreti Thuc.

+ Ndihma me Lac Marquis dhe Lac Generals. I gjithë vendi u nda në 15 ministri të drejtuara nga Lac General.

+ Në fshatra, udhëheqësi është Bo Chinh.

-> Organizimi i aparatit shtetëror është i thjeshtë dhe primitiv.

Vendi i Au Lac: (III – II para Krishtit)

– Kryeqyteti: Co Loa (Dong Anh – Hanoi).

– Territori është më i zgjeruar, organizimi i aparatit shtetëror është më i shtrënguar.

– Të kesh një ushtri të fortë, armë të mira, kështjellë të fortë dhe të fortë Co Loa.

-> Shteti Au Lac ka një hap më të lartë zhvillimi se shteti Van Lang.

Jeta materiale dhe shpirtërore e popullit të lashtë vietnamez

Jeta materiale:

– Hani: oriz të thjeshtë, oriz ngjitës, mish peshku, perime.

– Veshja: Gratë veshin këmisha, funde, burrat veshin këmisha.

– Qëndroni: Shtëpi mbi shtylla.

Xem thêm :   Những Danh Lam Thắng Cảnh Ở Việt Nam Theo Hành Trình Từ Bắc Vào Nam

Jeta shpirtërore:

– Adhurimi i perëndive, adhurimi i paraardhësve.

– Organizimi i dasmave, funeraleve, festave.

– Ekziston një zakon i lyerjes së dhëmbëve me ngjyrë të zezë, ngrënies së arrës së betelit, tatuazhit, përdorimit të bizhuterive.

-> Jeta materiale dhe shpirtërore e vietnamezëve të lashtë ishte mjaft e pasur dhe e integruar me natyrën.

*

Co Loa parmendë bakri

*

Shtëpitë e dinastisë Van Lang

*

Veshjet e burrave dhe grave të periudhës së Van Lang

*

Diagrami i Giao Chau dhe Champa midis shekujve VI dhe X

2. Vendi antik i Champa

– Vendndodhja: Mbi bazën e kulturës Sa Huynh, duke përfshirë rajonet Qendrore dhe Jugore Qendrore në fund të shekullit të 2-të, Zona Lien Hanh krijoi kombin e lashtë të Lam Ap, në shekullin e 6 u ndryshua në Champa, i zhvilluar nga XV deri në XV, më pas ra, tërheqja dhe integrimi me Dai Viet.

– Kryeqyteti: Në fillim Tra Kieu – Quang Nam, më pas u zhvendos në Dong Duong – Quang Nam, më në fund u zhvendos në Tra Ban – Binh Dinh.

– Situata e Champa nga shekujt II deri në X.

+ Ekonomia:

– Veprimtaria kryesore është mbjellja e orizit të lagësht.

– Përdorni mjete hekuri dhe fuqi tërheqëse të bagëtive.

– Zejtaria: Gërshetimi, argjendaria, armët, ndërtimi dhe ndërtimi i tullave, teknikat e ndërtimit të kullave arrijnë një nivel të lartë.

+ Politike – Sociale:

– Nën monarkinë absolute.

– Ndani vendin në 4 kontinente, nën çdo kontinent ka rrethe dhe fshatra.

– Shoqëria përbëhej nga klasa: aristokratë, fshatarë të lirë, skllevër.

+ Kultura:

– Shekulli i katërt ka një shkrim nga sanskritishtja (Indi).

– Sipas Balamonizmit dhe Budizmit.

– Qëndroni në shtëpi me këmbë, hani arrë betel, digjni të vdekurit

*

Panorama e Sanctuary-it My Son nga fotografi Tran Thanh Sang

*

Djali im ka ende stele guri me karaktere të lashta sanskrite.

*

Mbretëria Funan

3. Vendi i lashtë i Funanit: i formuar në deltën e Mekong (An Giang, Kien Giang, Dong Thap, Binh Duong, Tay Ninh, Dong Nai, Qyteti Ho Chi Minh)

– Lokaliteti

+ Mbi bazën e kulturës Oc Eo (An Giang) në deltën e Mekong, kombi i lashtë i Funanit (shek. I) u formua, lulëzoi (III – V) deri në fund të shekullit të 6-të, u dobësua. Chan Lap aneksoi .

– Situata argëtuese:

+ Ekonomia: Prodhim bujqësor i kombinuar me artizanat, peshkim, tregti.

+ Kultura: Në shtëpinë e stilit, sipas Budizmit dhe Brahmanizmit, u zhvillua arti i të kënduarit, vallëzimit dhe muzikës.

+ Shoqëria përfshin: aristokraci, njerëz të thjeshtë, skllevër.

Pjesa 2: 31 pyetje me zgjedhje të shumëfishta Historia 10 Mësimi 14: Vendet e lashta në Vietnam

A. Kombëtare Van Lang – Au Lac

Pyetja 1: Cili nga faktorët e mëposhtëm luajti një rol të rëndësishëm që çoi në lindjen e hershme të shtetit Van Lang – Au Lac?

A. Kërkesë për bashkimin e të gjithë territorit.

B. Hidroterapia dhe aktivitetet kundër pushtimit të huaj.

C. Ndarja e pasur-të varfër bëhet e përhapur.

D. Ekonomia ka një ndryshim të qartë.

Përgjigje:Transformimi socio-ekonomik i sipërpërmendur kërkon trajtim urgjent të ujit dhe aktivitete vaditëse për t’i shërbyer bujqësisë. Në të njëjtën kohë, u vendos edhe kërkesa për të luftuar kundër pushtimit të huaj. Këto çuan në lindjen e hershme të shtetit Van Lang – Au Lac.

Xem thêm :   Lý giải mã tiếng khóc của trẻ sơ sinh, giải mã tiếng khóc của bé

=> Një faktor i rëndësishëm që çoi në lindjen e hershme të shtetit Van Lang – Au Lac ishte kërkesa për trajtimin e ujit dhe rezistencën ndaj pushtuesve të huaj.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 2: Përdorimi i zakonshëm i veglave prej bronzi dhe veglave prej hekuri nuk është efektiv, cila nga këto?

A. eksplorohen fushat e mëdha lumore.

B. Zhvillimi i bujqësisë së lagësht të orizit.

C. parmendë e përdorur gjerësisht me fuqinë tërheqëse të buallicave dhe lopëve.

D. nxisin zhvillimin e industrisë së qeramikës

Përgjigje:Shfaqja e veglave prej bronzi dhe hekuri bëri që deltat e lumit të kuq, lumit Ma dhe lumit Ca të shfrytëzoheshin në fusha pjellore, me një ekonomi bujqësore të kultivimit të lagësht të orizit, duke përdorur plugimin me fuqinë tërheqëse të njerëzve. mjaft i zhvilluar.

Përgjigje D:Zhvillimi i industrisë së qeramikës nuk ishte pasojë e përdorimit të gjerë të veglave prej bronzi dhe hekuri.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 3: Populli i Au Lacit ishte në gjendje të mposhtte pushtimet e ushtrisë së Trieu Das shumë herë sepse

A. Territor i zgjeruar, i kompletuar për nga organizimi.

B. Merrni ndihmë nga vendet fqinje.

C. Duke pasur armët më të avancuara dhe moderne.

Me ndihmën e perëndisë Kim Quy.

Përgjigje:Shteti Au Lac u zgjerua për nga territori, më i plotë në organizim në krahasim me shtetin Van Lang.ka një ushtri të fortë, armë të mira, veçanërisht një kështjellë solide dhe solide Co Loa). Kjo është një arsye e rëndësishme për fitoren e Au Lac ndaj pushtimeve të shumta të Trieu Da.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 4: Cila nga sa vijon nuk pasqyron karakteristikat jetësore të banorëve të Van Lang – Au Lac?

A. Orizi është ushqimi kryesor.

B. Në shtëpi me këmbë, dhëmbët janë të lyer me të zeza dhe hanë arrë betel.

C. Të adhurosh natyrën dhe të kesh zakone të pjellorisë.

D. Ka shkrim mbi bazën e krijimit të sanskritishtes.

Përgjigje:– Përgjigjet A, B, C: i përkasin karakteristikave të jetës së banorëve të Van Lang – Au Lac.

– Përgjigjja D:karakteristikat kulturore të banorëve të Champa.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 5: Origjina e disa zakoneve funerale dhe festave popullore në vendin e Van Lang – Au Lac është

A. Besnik në adhurimin stërgjyshorë, mirënjohës ndaj heronjve kombëtarë.

B. I ndikuar nga kultura Champa, Funan.

C. Ndikimi i Hinduizmit dhe Budizmit.

D. Zhvillimi i fuqishëm i arteve.

Përgjigje:Besimi popullor i banorëve të Van Lang – Au Lac është adhurimi i natyrës (adhurimi i perëndisë së diellit, perëndisë së lumit, perëndisë së malit dhe zakonit të pjellorisë. Besimi në adhurimin e të njëjtëve paraardhës dhe respektimin e heronjve kombëtarë është një tipar i kulturës Karakteristikat e popullit të lashtë vietnamez => Gradualisht formimi i zakonit të dasmave, funeraleve, festave u bë i njohur.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 6: Në cilën fazë veglat prej bronzi u bënë të njohura dhe filluan të kishin vegla hekuri në Vietnam?

A. kultura e hershme Phung Nguyen.

B. kultura e hershme Dong Dau.

C. kultura e hershme Go Mun.

D. kultura e hershme Dong Son.

Përgjigje:Në fillim të kulturës Dong Son (e cila ekzistonte nga fillimi i mijëvjeçarit të parë para Krishtit deri në shekullin e I pas Krishtit), veglat prej bronzi u bënë të njohura dhe veglat prej hekuri u bënë të disponueshme.

Xem thêm :   Soạn Tục Ngữ Về Thiên Nhiên Và Sản Xuất Lớp 7, Tục Ngữ Về Thiên Nhiên Và Lao Động Sản Xuất

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 7: Në cilën fazë veglat prej bronzi u bënë të njohura dhe veglat prej hekuri filluan në Vietnam?

A. kultura e hershme Phung Nguyen.

Fillimi i kulturës Dong Dau.

Fillimi i kulturës Go Mun.

D.kultura e hershme Dong Son.

Përgjigje:Në fillim të kulturës Dong Son (e cila ekzistonte nga fillimi i mijëvjeçarit të parë para Krishtit deri në shekullin e I pas Krishtit), veglat prej bronzi u bënë të njohura dhe veglat prej hekuri u bënë të disponueshme.

Përgjigja për të zgjedhur është: E LEHTË

Pyetja 8: Aktivitetet e gjuetisë, mbarështimit, peshkimit dhe kryerjes së disa zanateve si derdhja e bronzit dhe qeramika e banorëve të periudhës së Birit të Dong janë vërtetuar

A. Promovohet ekonomia bujqësore.

B. Hekuri përdoret gjithnjë e më shumë.

C. Ka një ndarje pune midis bujqësisë dhe zejtarisë.

D. Krijimi i një hendeku të thellë midis të pasurve dhe të varfërve në shoqëri.

Përgjigje:Krahas bujqësisë, banorët e kulturës Dong Son gjuajnë, mbarështojnë, peshkojnë dhe bëjnë artizanat si derdhje bronzi, qeramikë => Është shfaqur ndarja e punës midis bujqësisë dhe zejtarisë.

Përgjigja për të zgjedhur është:

Pyetja 9: Origjina e ndryshimeve shoqërore në vendin Van Lang – Au Lac është

A. Transformimi ekonomik.

B. Shfaqja e klasave të reja.

C. Privatizimi i prodhimit.

D. Ndryshimi në familje.

Përgjigje:Ndryshimi i ekonomisë ka krijuar terrenin për transformimin social. Që nga koha e Phung Nguyen, ekzistonte një fenomen i ndarjes shoqërore midis të pasurve dhe të varfërve. Gjatë periudhës Dong Son, shkalla e ndarjes shoqërore u bë gjithnjë e më e zakonshme. Megjithatë, ky dallim nuk është shumë i thellë.

=> Burimi i ndryshimit shoqëror është ndryshimi ekonomik.

Përgjigja për të zgjedhur është: A

Pyetja 10: Cili nga pohimet e mëposhtme është i saktë në lidhje me aparatin shtetëror të Vang Lang – Au Lac?

A. i plotë, i ngushtë.

B.cung, i thjeshtë.

C. jo shkencore, jo e përshtatshme.

D. komplekse, konfuze.

Përgjigje:Organizata shtetërore Van Lang – Au Lac është shumë e thjeshtë dhe primitive.

– Kreu i shtetit Van Lang është Mbreti Hung, dhe shteti Au Lac është Mbreti Thuc An Duong Vuong.

-E ndihmoi mbretin të kishte Lac Hau dhe Lac General, i gjithë vendi u nda në 15 ministri, nën të cilat ishin fshatrat dhe fshatrat e sunduara nga Bo Chinh.

Përgjigja për të zgjedhur është: MERRNI

Pyetja 11: Klasat shoqërore në Van Lang – Au Lac përfshijnë:

A. Mbretër, fisnikë, njerëz të lirë, skllevër.

Mbretër, fisnikë, njerëz të lirë, skllevër.

Mbret, fisnikëri, borgjezi, banor i qytetit.

D.Mbreti, aristokratë, kujdestarë, skllevër.

Shiko me shume:

Përgjigje:Në shoqërinë Van Lang – Au Lac, kishte klasa: mbretër, fisnikë, njerëz të lirë dhe skllevër.

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Sách Giáo Khoa Lịch Sử 10 Bài 14, Lý Thuyết Sử 10: Bài 14 . Đừng quên truy cập Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

By Chaolong TV

Chaolong TV trang web xem livestream bóng đá trực tiếp miễn phí tất cả các giải đấu hàng đầu thế giới. Xem bóng đá trực tiếp tốc độ cao chất lượng 4k, không quảng cáo, bình luận tiếng việt.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *